четвъртък, 15 декември 2011 г.

Как да изберем музикален инструмент - част 2

Избор на цигулка

Изборът на цигулка е важен както за начинаещия цигулар,
 така и за професионалиста.
Цигулката е фин и деликатен инструмент. Има определени критерии, на които трябва да отговаря една добра цигулка и те са свързани с точни размери, точен диапазон, точна дължина на грифа и точна височина на магаренцето. Често се срещат зле сглобени инструменти, с голямо разстояние между струните и грифа: това е изключително вредно за ежедневното свирене на детето, тъй като се изисква по-голямо усилие и съществува риск при по-продължително упражняване на него да се стигне до болезнени възпаления на мускулите и сухожилията.  Затова преподавателя трябва да внимава струните да не са твърде високо спрямо горното прагче, както и в края на грифа.

Естествено неспециалист няма как да разбере дали съответния музикален инструмент отговаря на всички тези условия, затова отново стигаме до проблема с музикалния магазин и най-вече дали можете да се доверите на  специалистите, които работят там. Освен това изборът на цигулка трябва да се съобрази и с марката(производителя), това дали е нов или втора употреба и най-вече с вашите финансови възможности. Необходими са ви също така и аксесоари: струни, лък, калъф (впредвид на това, че инструмента ще бъде разнасян често между дома ви и школата – то изборът му е изключително важен!). Друг музикален аксесоар е нотната стойка – добре е да бъде сгъваема, за лесно пренасяне.
По отношение на нотната литература – важат същите изисквания както при нотите за който и да е друг музикален инструмент.

Няма коментари:

Публикуване на коментар